O meni

grcka-kuhinja-o-meni-3

Dobro došli na blog Grcka kuhinja!

Ovde si da upoznas jednu Srpkinju sa obala Mediterana. Probah da napišem jednu devojku, ženu, majku, kuvaricu, kraljicu… ali sve sam to i ništa nisam. 

U duši umetnik, u glavi naučnik, u srcu ljubav za moje najdraže i za jednom zemljom krupnih maslina, belog sira i najslađeg limuna sa komšijskog drveta. 

Zovem se Katarina Koxeila Božanić i čitav život, a tek mi je trideset, pokušavam da spojim sve moje sreće, ljubavi i interesovanja u jedno. 

Tako je nastala “Grčka kuhinja”, naizgled gastronosmki blog a zapravo priča kako hranu i kroz hranu voleti.

Rođena u Šapcu, studirala u Beogradu, srce me je vodilo sve do Grčke i jednog Grka. Godinama tako, osećam se kao stranac na svom, stvarajući najtananiju sponu između srpskog i grčkog u meni. 

Najsjajniji dokaz ovog savršenog spoja su moja dva sina uz koje je ova kurturološka rapsodija postala prava igra bez granica. 

Mešamo slova, pravimo reči, mešamo začine, stvaramo ukuse. Ubeđujem Grkinje da postoji Musaka bez plavog patlidžana a Srpkinje da limun ide odlično uz meso. O, da, baš o tome ću da vam pišem.

Svima vama koji volite Grčku, ili vama koji ste se upravo vratili sa nezaboranog odmora ili baš vama koji čitav život sanjate zalazak sunca na grčkoj obali. Ali I tebi mama, koja uporno tražiš zdrave ali jestive recepte, kao onaj tanjir supe koji su bez pogovora smazali proslog leta na Halkidikiju. Tebi, drugarice, pomoći ću da spremiš romantičnu večeru i podsetiš ga na vrele letnje noći na obalama Egeja pa neka je napolju minus. Ne, ne pričamo ovde o jelima za koje vam treba dva dana i tri prosečne plate. 

Hajde prosto da učinimo tu punjenu papriku da igra sirtaki, a i vi sa njom!

Jelo je ukusno onoliko koliko vi uživate u njegovoj pripremi. 

Grcka kuhinja je tu da vam u tome pomogne. Dozvolite sebi da vas opiju mirisi, zanesu ukusi, zamislite sliku kako vaši najdraži uživaju u svakom zalogaju. Ako treba pojačajte muziku i uzmite gutalj vina od one jedne čase belog rizlinga što piše u receptu. Nek’ računi pričekaju, deca skaču, muž zanoveta, opustite se i kuvajte ljubav koja na usta ulazi. Onako grčki, glasno i teatralno uživajte u svakom trenutku, u svakom zalogaju.

S ljubavlju,

Katarina.

 

Archives