Tzatziki, grčki jogurt u svom najboljem izdanju

Crni tanjir sa kremastom belom salatom, posutom svežom mirodjijom i ukrašen maslinom u sredini. Pored tanjira nalazi se crna činijica sa maslinama, dva sveza krastavca presečena na pola od kojih jedan i malo narendan, svežanj sveže mirodjije i kriška lepinje sa crnim pečenim delovima. Sve je postavljeno na svetlu podlogu posutu crnim semenkama.

Vrlo je verovatno da ste do moje stranice došli upravo tragajući za ovim receptom. Ako pitamo ljude, koji vas ukus asocira na Grčku, sasvim sam sigurna da će većina odgovoriti upravo Tzatziki. Dobro, neki će reći Tzitzaki ali tu sam ja da ispravim izgovor i podelim recept za tradicionalni  grčki nadev, koji ide baš uz sve. Njemu se čak i beli luk oprašta! Još nisam srela ženu koja se buni jer joj se muž na odmoru svako veče častio porcijom Tzatzikia. Ide podjednako dobro kako uz meso, tako i uz ribu. Leto je prošlo, ali tu je ovaj recept da za čas sve zamiriše na Grčku.

Tzatziki

Sastojci:

500g grčkog jogurta sa 8-10% mlečne masti;

2 čena belog luka (može i više, ali ja ne odgovaram za posledice);

2 kašike vinskog sirćeta;

6 kašika maslinovog ulja;

1  veliki krastavac, ako je moguće bez mnogo semenki;

1 kašika sveže mirođije;

So po ukusu;

Priprema:

Vidite već po sastojcima da će ovo biti lak posao. Prvo operemo krastavac, osušimo ga i rendamo zajedno sa korom. Izrendani krastavac malo posolimo i stavimo u cediljku na nekoliko minuta da pusti višak vode.

Za to vreme u jednu činiju stavljamo, jogurt, maslinovo ulje, sirće i beli luk. Ako imate presu za beli luk iskoristite je, ako ne, sasvim je ok da beli luk samo što sitnije iseckate. Dodajemo i sitno seckanu mirođiju i spremni smo za najvažniji deo recepta.

Krastavac koji je pustio svoje sokove iscedite između dlanova pre nego ga ubacite u smesu od jogurta. Na ovaj način, Tzatziki će imati savršenu a ne vodenastu strukturu i to je zapravo jedina začkoljica koju možete imati u toku pripreme. Zato je potrebno izabrati mlad, tanak i bez mnogo semenki krastavac.

Pošto smo dobro promešali sve sastojke, stavljamo nadev u posudu sa poklopcem pa u frižider. Dok čekate ispred frižidera predlažem da vežbate brzalicu: „Tza-tzi-ki-em ću te, Tza-tzi-ki-em ćeš me“ i tako dok se svi sastojci sjedine, a vama izgovor naziva ovog grčkog klasika postane lak kao i njegova priprema.

Prijatno!

Sveta površina postavljena sa različitim elementima: veliki crni tanjir sa belom kremastom salatom posutom svežom mirodjijom i maslinom na sredini, pored je mala cinija sa maslinama, dva sveza zelena krastavca presečena na pola od kojih je jedan malo izrendan, svezanj sveže mirodjije, i kriška lepinje sa žutim pečenim delovima, od koje jedan deo drži ljudska ruka. Crne semenke posute su po svetloj površini stola.

Archives