1   39
0   55
7   88
1   84
8   100
5   259
13   265
14   146
4   216
15   232

Čokoladne karioke, čast mi je da vas častim

 

čokoladne-karioke-1

Čokoladne karioke su omiljena grčka čast, još jedan drag običaj koji neraskidivo spaja Grčku i Srpsku kulturu. „Častim, dobio sam sina!“ ili „Da častiš, ćerka ti se udaje!“ samo su neki od razloga da spremiš nešto slatko i otvoriš flašu najboljeg vina. U Grčkoj tada na red dolaze „kerasmata“ (kerasma=čast). Dobro ih poznajete svi vi koji ste se bar jednom našli u zemlji tirkizno plavog mora. To su one čokoladne čokoladice koje se sjaje u svetlucavim folijama raznih boja na policama grčkih poslastičarnica. Nemate pojma šta se krije unutra, ali ste spremni da date i zadnji dukat da to i otkrijete. A kad jednom krcne čokolada pod zubima, pa se pomeša sa koštunjavim voćem i još čokolade pa malo ruma ili cimeta, ostajete zauvek verni ovim slatkim malim zavijuljcima.

Karioke su potekle iz prelepog malog grada Ksanti na Severu Grčke a lokalni poslastičar učinio ih je poznatim u celom svetu. Danas, dok vam sa puno ljubavi pišem ovaj tekst, je moj imendan. U ime Svete Katarine, moje grčke zaštitnice, čast mi je da vas častim i bolje upoznam sa ovom čokoladnom fantazijom. Neizmerno ću se radovati ako odaberete čokoladne karioke kao posluženje za neki vaš razlog za sreću. Ili, zašto da ne, neka one budu novi razlog za radost i smeh vas i vama najdražih.

 

Čokoladne karioke

Sastojci:

250g keksa tipa Plazma ili Petit Beurre

120g oraha

150ml mleka

90g šećera u prahu

120g otopljenog maslaca

1 vanilin šećer

2 kašike kakao praha

1 kašičica cimeta

1 kašika meda

1 kašika ruma

300g crne čokolade za mešnju

2 kašike suncokretovog ulja

 

Priprema:

Jako mi je bitno da odmah u startu shvatimo filozofiju same pripreme ovog slatkiša. Ona je vrlo jednostavna, pripremamo je sa onim sastojcima koje imamo i volimo jer nam je cilj da neizmerno uživamo u svakom zalogaju, naravno vodeći računa da količinski budemo tačni. Tako na primer orahe možete zameniti lešnicima a plazmu, čajnim kolutićima. Ja na primer zbog mojih malih vilenjaka ne stavljam rum a cimeta stavim na vrh punu kašičicu jer ga obožavamo. Budite slobodni da u svom prostoru sa svojim namirnicima budete sopstveni alhemičar ukusa jer ovaj recept to dozvoljava.

Druga važna stvar mi je da kad sameljete keks i orahe ih ne pretvorite skroz u prah. Ostavite po koji komadić jer nam je to jako bitno da bi naše karioke na kraju imale onaj „krc-krc“ efekat. Mleko da nam uvek bude na sobnoj temperaturi a maslac otopite na blagoj vatri.

Možemo da počnemo. U veću posudu sipamo ne sasvim mlevene keks i orahe. Dodajemo kakao, prah šećer, vanilu, rum, med, cimet. Potom sipamo mleko i otopljen, ali ne vruć, maslac. Sve sastojke dobro sjedinimo rukama. Znam da bi ste sad najradije polizali sve sa ruku, ali nije higijenski, zbog gostiju. Šalu na stranu, uzimamo providnu foliju i pravimo posteljinu od dva reda folije na koju ćemo prostreti našu smesu i od nje napraviti salamicu. Da objasnim još bliže sečemo dva veća komada providne folije, stavljamo ih jedan do drugog ali spojene tako da dobijemo jednu veću foliju u koju ćemo presuti smesu. Smesu rukama oblikujemo u „salamu“ i potom je, kao bombonu, čvrsto urolamo u foliju. Slobodno pritisnemo smesu na radnu površinu da bi na kraju naše karioke imale oblik polumeseca. Možete i dva puta uviti smesu u foliju a krajeve uvežite u čvorove da budemo sigurni da sve stoji na svom mestu a vazduh ne dopire.

Najsađa salama ikad, ide u frižider na bar 4 sata ili sat u zamrzivač kako bi se potpuno stegla. Ja obično smesu napravim prethodne noći a onda ujutru nastavim sa daljom pripremom.

Kada imamo već sasvim čvrstu, „kao kamen“ smesu, skidamo foliju i sečemo salamu na kriške debljine oko 1 cm. Ova količina sastojaka daće nam oko 25 karioka. Dva ćoška sa krajeva salame dajte onom ko je najbliži i najdraži a možda ste to sebi baš vi, pa ih u slast pojedite dok topite čokoladu na pari.

Topimo crnu čokoladu sa malo suncokretovog ulja na pari. Kada dobijemo potpuno glatku smesu možemo preći na finalni korak glazure karioka.

Pripremimo jednu tepsiju sa pek papirom. Stavljamo na viljušku jednu hladnu krišku smese i uranjamo je u čokoladu, prekrivamo je u potpunosti. Sačekamo da se višak čokolade ocedi a potom odlažemo karioku na pek papir. I tako još 24 puta dok vam se ne zavrti u glavi od tolike čokolade.

Vratimo karioke u frižider da se čokolada dodatno učvrsti bar nekih pola sata. Uvijemo svaku čokoladnu karioku u foliju i spremni smo da častimo i da se počastimo.

Prijatno!

Ako vam se dopadaju čokoladne karioke obavezno probajte i recept za neodoljive, šarene čokoladne kuglice.

čokoladne-karioke-2

Archives