Čokoladne kuglice lake poput dečije igre

Kuglice prekrivene zlatno-žutim posipom. Kuglice obložene šarenim mrvicama, koje daju veselu i raznobojnu teksturu, Čokoladne kuglice bez dodatnog preliva, braon boje, Kuglice posute kokosom u prahu. Na crnoj podlozi ispod kuglica se nalazi četiri linije različitih posipa koji odgovaraju prelivima na kuglicama. U gornjem delu slike su i zlatne perle, možda dekorativni element ili sastojak, kao i zelene listove koji dodaju prirodan kontrast bojama na slici. Sve zajedno, slika ima svečani i dekorativni izgled, možda u duhu praznika ili posebne prilike.

Čokoladne kuglice nastale su kada je mama jednog zimskog dana htela da navede vodu na njenu vodenicu i nindže i autiće zameni šerpom i varljačom. I znate šta? Bilo je nezaboravno zabavno a kuglice napravljene njihovim malim ručicama bile su sto puta slađe. Ko bi rekao da onaj keks koji nikako da se pojede i malo oraha preostalih od rođendanske torte mogu biti glavni sastojci jedne sasvim nove igre.

Raznobojni zalogajčići kao što se brzo prave tako se brzo i jedu.“Ček’ da probam jednu sa kokosom“ kaže tata, „Sa pistaćima su mi omiljene“ reče mama, „sve sa šarenim mrvicama su naše“ broje i stavljaju u svoj tanjirić deca. Gostima su ostale ove u mlevenom keksu i kakao prahu, ako ipak zakasne pravićemo novu turu, onako s nogu. Vama predlažem da napravite vašu turu baš ovih dana, pred novogodišnje praznike, kad se situacija u kuhinji zahuktava. Biće, iako za vrlo kratko vreme, divan ukras svake trpeze.

Čokoladne kuglice sa keksom i orasima

Sastojci:

250g mlevenog keksa tipa plazma

150g sitno seckanih oraha

250ml slatke mlečne pavlake

100ml mleka

100g maslaca

200g crne čokolade za mešnju sitno seckane

1 vanilin šećer

4 kašike kakao praha

Ukrasite kuglice po želji čokoladnim ili šarenim mrvicama, mlevenim keksom, pistaćima, kakao prahom ili kokosom.

Extra tasty tip: U zavisnosti za koga kulice spremate i koji su vaši omiljeni ukusi možete ih aromatizovati rendanom koricom pomorandže, rumom ili cimetom.

Extra chili tip: Da li u svom okruženju imate vatrenog ljubitelja ljutog, čak i u čokoladi? Uvaljajte kuglice u tucanu čili papričicu i biće oduševljen ukusom a ostali zasigurno izgledom!

Priprema:

U jednu šerpicu stavimo slatku mlečnu pavlaku, mleko, maslac i usitnjenu crnu čokoladu. Na blagoj vatri mešamo sastojke dok se čokolada potpuno ne otopi. Dodajemo vanilin šećer, kakao i arome po želji, ja uvek biram cimet.

Umešamo mleveni keks i sitno seckane, ali ne, mlevene orahe. Meni lično se sviđa da osećam svaki komadić oraha u kuglici. Ako primetite da je masa pregusta dodajte malo mleka, ako mislite da je retka dodajte malo keksa. Ako nemate dovoljno keksa možete dodati i prezle kao dopunu. Kada smo dobili jednu gustu masu stavimo je na pola sata u frižider da se stegne kako bismo mogli da oblikujemo kuglice. 

Kada se smesa stegla spremni smo za igru. Pripremimo jedan poslužavnik sa pek papirom. U male posudice sipamo sastojke u koje želimo da uvaljamo naše kuglice. Kašikom uzimamo smesu potrebnu za jednu kuglicu i rukama oblikujemo loptice koje potom valjamo u mrvice, kokos, keks ili pistaće. Dobićemo otprilike 50 kuglica od ove smese. 50 slatkih, šarenih zalogaja. 50 razloga za osmeh. 50 razloga da ih iznova pravite.

Prijatno!

Ako vam se dopadaju čokoladni kolačići poput ovih, obavezno probajte i fenomenalne grčke čokoladne karioke.

Na slici su prikazane različite kuglice, koje izgledaju kao slatkiši ili poslastice, raspoređene na tamnoj podlozi: Kuglice prekrivene zlatno-žutim posipom, možda mlevenim orašastim plodovima. Kuglice posute belim kokosom, Tamne, čokoladne kuglice, Kuglice obložene šarenim špricama, dajući im veselu i raznobojnu teksturu. Osim kuglica, na slici se takođe nalaze zlatne perle, koje izgledaju kao dekorativni element ili nakit, formirajući različite oblike i uzorke na podlozi. U gornjem levom uglu slike nalazi se grana sa zlatnim bobicama i zelenim listovima, dodajući prirodan i svečan akcenat kompoziciji. Ukupan izgled slike je dekorativan i svečan, sugerišući prazničnu ili specijalnu priliku.

Archives