Čorbast pasulj sa Mediterana , klot a bogat iznutra

Sto postavljen sa različitim namirnicama: rustični, sveže sečeni hleb pored kog se nalazi nož, tanjir sa komadom belog sira posutim origanom i hrpom crnih maslina, i činija puna pasuljem i komadićima povrća. Sve je postavljeno na tamnoj površini sa zelenom krpicom ispod.

Čorbast pasulj u sred Grčke?! Nema šanse, rekli bi ste vi a zapravo ovo tradicionalno nazvano „jelo siromašnih“ predstavlja omiljeni zimski obrok svakog Grka. Možemo, dakle, zaključiti da je pasulj još jedna neraskidiva spona između srpskog i grčkog naroda. I pošto oni ovde kraj obale plavog mora, nemaju pri ruci dimljenu kolenicu da zamiriše, morali su da smislie savrseno dobar recept da bi klot pasulj bio bar približno ukusan. Tako su dobili čorbast pasulj na maslinovom ulju, pun povrća i mirisnih začina koji su uspeli i Srpkinju da zavedu. Ja ga od tada spremam baš ovako a i vama savetujem da bar jednom ostavite rebarca i kolenice da se još malo suše i probajte ovu mediteransku verziju. Bez mesa, zaprške i zasićenih masti, ovaj pasulj predstavlja savršeno balansiran obrok za celu porodicu.

Mediteranski čorbast pasulj

Sastojci:

500g belog pasulja tetovca

3 šargarepe isečene na sitne kockice

2 crna luka sitno seckana

2 štapića celera sitno seckana

1 manji praziluk

1 crvena paprika šilja

2 kašike paradajz koncentrata ili čaša pelata

Lovorov list

Maslinovo ulje

Vegeta, so i biber

Priprema:

Pasulj potopimo veče pre same pripreme u dosta hladne vode sa malo soli. Ako ste te sreće da imate provereno dobar pasulj, koji se lako raskuva možete zaobići ovaj korak. Ako ste loše sreće da je pasulj lošijeg kvaliteta možete ga potopiti u hladnu vodu u koju dodate kašiku sode bikarbone.

Ispiramo pasulj pod mlazom vode, sipamo ponovo hladnu vodu, koliko da prekrije pasulj, dodamo lovorov list i kuvamo na srednjoj vatri oko 40 minuta dok na pola ne omekša.  

Procedimo pasulj i ostavljamo ga po strani da pripremimo povrće koje smo sitno iseckali prethodno.

Na maslinovom ulju dinstamo luk i praziluk dok ne postanu providni. Dodajemo šargarepu, celer i papriku i na kraju paradajz. Savetujem da u super marketu potražite paradajz koncentrat u vidu paste koji kada se proprži na ulju pušta sve svoje arome i daje jedinstven ukus. Dovoljno je samo kašika, dve da zameni čitavu konzervu pelata, koji naravno možete koristiti za ovaj recept. Vraćamo i pasulj u šerpu, prelivamo uvek toplom vodom da se ne prekine proces kuvanja. Dodajemo vegetu i nastavljamo kuvanje u poklopljenoj šerpi bar još pola sata.

Kada je pasulj potpuno omekšao dodajemo malo maslinovog ulja i mešamo po mogućstvu drvenom kašikom. Primetićete da se jelo divno zgsnulo, miriše još lepše a na ovaj način smo sačuvali i sve nutritivne vrednosti svežeg ulja. Servirajte uz kozji sir i masline ili u vreme posta sa turšijom i svežim hlebom.

Da li ste ikada jeli laganiji a bogatiji čorbast pasulj? Pišite mi!

Prijatno!

Detaljan prikaz obroka: Na tanjiru sa zelenim dizajnom listova nalazi se komad belog sira posut origanom i grupa sjajnih crnih maslina. Pored je velika ružičasta činija sa pasuljom i komadićima povrća. Ručno sečen komad hleba vidi se u gornjem desnom uglu, dok je metalna kašika sa drvenom drškom postavljena pored činije na zelenoj tkanini.

 

Archives