Grčka salata sa Krita, tamo gde su stare vrednosti još na ceni

Grčka salata sa krupno seckanim paradajzom, feta sirom i crnim seckanim maslinama, poslužena u drvenom tanjiru na belom stoljnjaku, sa bocom maslinovog ulja i svežim paradajzima u pozadini.

Grčka salata sa Krita je još jedna sjajna verzija ovog čuvenog klasika. Krit je jedno čarobno tlo, ne samo zbog svoje neosporive prirodne lepote ali zbog ljudi nestvarno jakih i upornih kakvi se u ovom dobu retko sreću. Često me podsećaju na naše predake jer su poput njih po čojstvu i junaštvu poznati. Niko ne čuva čast i tradiciju poput Krićana. Niko nije ponosan na svaki pedalj svoje zemlje i svoga dedu kao jedan Krićanin. Kao oči u glavi čuvaju i svoje žene, majke i bake koje im svakog dana pripremaju širom Grčke poznata kritska jela. Veruju da nigde paradajz nije tako crven, hleb ukusan a maslina sočna kao na njihovom ostrvu. Tako ponosni na svoju postojbinu vrlo su gostoprimivi i baš jedna ovakva salata će se naći na trpezi koju vam velikodušno posluže. Savršeni duploprepečeni hleb od crnog brašna na dnu salate zove se „paksimadi“ i savetujem da vam se obavezno nađe na listi „ šta doneti sa letovanja“. Do tada uzmite prvi dvopek pri ruci i učinite ga da progovori grčki.

Kalimera!

 

Grčka salata sa Krita

 

Sastojci:

4 dvopeka od crnog brašna

3 paradajza

150g feta ili bilo kog drugog belog zrelog sira

100g maslina iseckanih na kolutove

Maslinovo ulje

1 kašika vinskog sirćeta

1 kašičica šećera

So, origano

Malo balsamiko sirupa po ukusu

 

Priprema:

Na dno tanjira u kom ćemo servirati salatu ređamo dvopek. Paksimadi, tradicionalni kritski dvopek, je jako tvrd pa je potrebno da se dobro ovlaži sokom iz paradajza. Zato ćemo jedan paradajz krupno izrendati. U njega dodajemo malo maslinovog ulja, so, vinsko sirće i šećer da ublaži kiselost. Promešamo i prelijemo dvopeke. Sitno seckamo ostatak paradajza i stavljamo ga odgore. Preko njega rukama izmrvimo sir. Na vrh salate stavljamo sitno seckane masline. Po ukusu pospemo origanom, balsamiko sirupom i na kraju sa još malo maslinovog ulja. Osetite ukus tradicionalnog Krita, baš tu u udobnosti svog doma.

Prijatno!

Ako vam se dopada ova kritska verzija, onda obavezno probajte i onu klasičnu širom sveta poznatu Grčku salatu.

Pogled odozgo na grčku salatu sa seckanim paradajzom, posutom feta sirom i kolutovima crnih maslina, servirana na drvenom tanjiru, sa bocom maslinovog ulja i svežim paradajzom sa strane, uz kriške integralnog hleba na belom stoljnjaku.

 

Archives