Grčki giros u kućnoj varijanti jer hrana i ljubav ne znaju za granice

Na fotografiji je prikazan grčki giros na otvorenom lagana hlebu, obilato filovan s roštiljskim mesom, svežim paradajzom, crvenim lukom i kriškama pomfrita, preliven tzatziki sosom. U pozadini su vidljivi sastojci: vertikalno postavljen komad mesa na ražnju, cela glavica crvenog luka, paradajz i nekoliko kriški crvenog luka. Sa strane je mala terakota činija sa tzatziki sosom, ukrašena grančicom kopra. Sve je postavljeno na papir za pečenje, sa drvenom daskom u pozadini.

Grčki giros kod kuće?! O da, moguće je! 
Ne znam da li znate ali naš porodični posao zapravo i jeste pravljenje girosa.  Iako bi neko možda pomislio da mi je zato vrlo lako bilo da vam ovaj recept predstavim, moram vam priznati da je po sredi bio veliki izazov. Kako prilagoditi profesionalnu recepturu sa kućnim uslovima pripreme? Kao ona reklama za teleshop iz 90-ih : “Kolač u tiganju?! Nemoguće! 
Ipak uz nesebičnu  pomoć i zvocanje mog muža jer sve je to ljubav,  stigli smo do neodoljivo ukusnog krajnjeg rezultata.
Zagrejte rerne i pripremite stomake pred letnju sezonu, a Grčka i ja vas čekamo širom raširenih ruku!

 

Grčki giros u kućnoj varijanti

 

Sastojci:

1 kg svinjskog mesa bez kosti (vrat ili plećka, bitno je da ima i malo masnog dela, zamolite dragog vam mesara da vam meso iseče na što tanje šnicle)

Marinada:

100g maslinovog ulja
2 kašike vegete
1 kašičica slatke aleve paprike
1/2 kašičice origana
1/3 kašičice belog luka u prahu (ako niste ljubitelj izostavite)
1 kašika senfa
Biber po ukusu

Pribor:

2 drvena ražnjića

1/2 veće jabuke ili crnog luka za osnovu

Priprema:

Ceo trik u ukusu girosa je u njegovoj marinadi. Pripremu počinjemo noć pre samog pečenja girosa. Tanko isečene šnicle stavimo u dublju posudu i prelijemo maslinovim uljem. Dodajemo vegetu, senf, alevu papriku, origano, beli luk i biber po ukusu. Sve dobro promešamo, pokrijemo providnom folijom i mariniramo meso u frizideru preko noći.
Na pleh stavljamo polovinu veće jabuke ili crnog luka okrenutu sečenim delom na dole. Zabodemo dva drvena raznjića i naš improvizovani ražanj za giros je spreman.

 

Na fotografiji je zelena jabuka sa dva drvena roštilj štapića zabodena u gornji deo, postavljena na papiru za pečenje, u pozadini, na istom papiru, je komad sirovog crvenog mesa i sve to je postavljeno u pleh za pečenje u rerni.

Ravnomerno slažemo šnicle po sredini dok ne utrošimo svo meso.

 

Na fotografiji je ruka u crnoj rukavici koja drži jabuku obloženu slojevima crvenog mesa, sve pričvršćeno sa dva drvena roštiljska štapića. Jabuka sa mesom stoji na papiru za pečenje, koji se nalazi na plehu spreman za pečenje u rerni.

Grčki giros je spreman za rernu.

Fotografija prikazuje kupu tanko narezanog crvenog mesa nasloženog u obliku stošca, što odaje utisak pripreme za giros. Mesni stožac je postavljen na papiru za pečenje, sa vidljivim kapima ulja oko baze i sve to se nalazi na plehu spremno za pečenje u rerni.

 

Obložimo giros alu folijom i pečemo na 180* oko pola sata. Nakon toga skidamo foliju, povećavamo temperaturu na 200* i pečemo još pola sata ili dok ne dobijemo spolja dobro pečeno, hrskavo meso.

Budite spremni da vam ide voda na usta i meni ide dok vam pišem . Sačekate da se malko ohladi, potom držeći meso za ražnjić, sečemo vertikalnim pokretima nožem od gore na dole.
Servirate uz lepinjice, luk, paradajz, krompiriće i naravno recept za originalni Tzatziki nalazi se na klik od girosa.

Prijatno!

 

Na fotografiji je vidljiv tradicionalni grčki giros sa otvorenim pita hlebom, preliven tzatziki sosom i začinima, punjen roštiljskim mesom, kriškama svežeg paradajza, crvenim lukom i pomfritom. U pozadini se nazire stožac pečenog mesa na vertikalnom ražnju, sa celim paradajzom i glavicama crvenog luka. Sve se nalazi na papiru za pečenje, a u donjem desnom uglu je mala terakota posuda sa tzatziki sosom, ukrašena zelenim začinom.

 

 

Archives