1   39
0   55
7   88
1   84
8   100
5   259
13   265
14   146
4   216
15   232

Kolači i 10 lakih koraka kako da vam uvek uspeju

Kolači  su omiljena slatka navika starih i mladih, pogotovo oni koje sami pripremimo. Međutim često, previdimo neki sasvim mali detalj koji učini da tužno gledamo u krajnji rezultat uz uzdah „Šta smo to opet pogrešno uradili“ i opravdanje „Pratili smo recept od A do Š nešto su sigurno izostavili“. U ovom tekstu uputiću vas na sve one naizgled nebitne stavke, koje su garancija za uspeh baš svakog kolača.

kolac-od-mandarine-2-kolači-1Kolač od mandarina i to celih

 

  1. Sastojci na sobnoj temperaturi Primetićete da ovo uporno pominjem u svakom svom slatkom receptu. Jako je bitno da ne koristimo jaja, masti i mlečne proizvode direktno iz frižidera jer će to učiniti smesu da se dodatno ščvrsne i na taj način ne koristimo sve blagodeti ovih sastojaka.
  2. Prosejano brašno Pitaćete se ko još to radi ali prosejano brašno kao i dodaci poput sode i praška za pecivo daju dodatnu baršunastu strukturu.
  3. Citrusi Često kolači imaju u sastojcima koricu limuna ili pomorandže. Uvek, ali uvek ih dobro operite i obrišite jer na taj način skidate i vosak kojim se ovo voće uglavnom premazuje.
  4. Odabir kalupa Uvek gledajte da vam smesa zauzme ¾ kalupa kako bi dozvolili da kolač slobodno naraste. Takodje, veći kalup učiniće da se kolači prepeku i nedovoljno narastu.
  5. Pek papir zlata vredi Ovim tekstom se zahvaljujem onom ko ga je izmislio. Za siguran uspeh koristimo ga za skoro sve recepte jer je zaista šteta da divno ispečeni kolači budu pokvareni pri vađenju iz kalupa. U slučaju da kalup ima specifičan oblik dobro ga nauljite i stavite brašno a može i mleveni keksi ili kakao kod čokoladnih kolača. Uvek za ove kalupe birajte smese koje provereno znate da se ne lepe, inače običan kalup+pek pair=sigurna kombinacija.
  6. Mikser s merom Sem putera i jaja koje je potrebno dobro umutiti ostale sastojke a pogotovo brašno je bolje umešati kašikom. Na ovaj način smesa ostaje vazdušasta pa će takav biti i naš kolač kada se ispeče.
  7. Kašika po kašika Videćete u receptima da vam govorim da stavite kašiku suvih pa kašiku tečnih sastojaka. Na ovaj način dozvoljavamo sastojcima da se pravilno pomešaju.
  8. Puter ili ulje Lično više volim kolače na ulju jer su dosta sočniji, duže traju i nikad se ne mrve. Ali puter je puter. Ako je to vaš omiljeni ukus možete ga uvek dodati i u recepte sa uljem tako što ćete ga prethodno otopiti i sačekati da dođe na sobnu temperaturu. Takodje, za lajt verzije, možete polovinu masnih sastojaka zameniti mlekom ili jogurtom.
  9. Rerna kao najbolji drug Da bi činila čuda i slatke smese pretvarala u kolače iz snova jako je bitno da je pravilno koristite. Uvek kada započinjemo pripremu kolača podesimo rernu da se ugreje na tačno naznačenu temperaturu i tek onda započinjemo pečenje. Dobro je da rešetku držimo na donjoj poziciji jer nam je bitno da se termički obrađuje od dole ka gore a ne da se kolač prepeče na vrhu. Molim vas, volim vas, nikada ne otvarajte rernu do naznačenog vremena koje je potrebno da se kolač ispeče jer tako smanjujete temperaturu u rerni i činite da vaše remek delo padne, umesto da naraste.
  10. Strpljenje se uvek isplati Da je kolač gotov znamo kada stavimo vrh noža u samu sredinu i kada ga izvadimo ostaje suv bez ostataka smese na njemu. Sačekajte bar 15-ak minuta pre nego ga izvadite iz kalupa kako bi se ravnomerno ohladio. Ovo jedino ne važi za mafine koje je potrebno odmah izvaditi jer se inače proces pečenja nastavlja i mogu se presušiti. Takođe, nikad ne uvijate u celofan ili ne poklapajte kolač dok se potpuno ne ohladi.

Želim da vam kolači uvek uspeju, želim vam da budete vele majstor svoje kuhinje i ne zaboravite da se samopouzdanje čak i u kuhinji stiče radom na sebi samom. Čitajte, probajte, uživajte i kuvajte samo ljubav.

Katarinamamin-kolač-od-pomorandze-2-kolači-2

Sasvim običan, mamin kolač od pomorandže

Archives