Zelena salata sa rukolom “Italiana”, uživajte čak i na dijeti

Sveža zelena salata sa rukolom, čeri paradajzom i kockicama sira i tri hrskava pšenična štapića koji vire iz činije na stranu, servirana u dubokoj plavoj činiji na pletenoj podlozi, sa posudom balsamiko sosa i posudom čeri paradajza na teget šarenoj podlozi.

Zelena salata sa rukolom „Italiana“ je moj prvi izbor kada na red dođu detox dani, a nakon svih prazničnih đakonija mislim da se 90% nas ovih dana nalazi baš na takvom jednom režimu. Vrlo je bitno ostati istrajan ali pritom ne zaboraviti voleti i osluškivati sebe i svoje potrebe. Nikako se nemojte izgladnjivati već pokušajte nadomestiti svom organizmu sve ono za čim vapi zarobljen u bele šećere i zasićene masti. Nije to nikakav bauk, malo preteramo sa slatkim, pa malo više sa masnim, onda dodamo puno zdravog i zelenog i život se nastavlja, uvek sa osmehom na licu. To je tako grčki, tako jednostavno!

 

Nadam se da ovaj tekst čita i ona devojka iz gimnazije kojoj se telo rapidno menja svakog dana a ona uporno smenjuje dijete. Baš to sam radila i ja na tvom mestu, i gle čuda kilogrami su se istopili a ja konačno zavolela svoje telo tek kada sam prestala da brojim kalorije a počela da slušam onaj mali glasić unutra koji me je vrlo lako naučio šta je mera.

Grčka kuhinja, bogata vitaminima i mineralima ali i snažnom potrebom da se baš u svemu uživa, pomogla mi je da stvorim zdrave navike koje su zapravo i ukusne. Jedan primer tome je i ova, neodoljiva „Italiana“. Puno zelenog, malo crvenog, šaka proteina i naravno divno maslinovo ulje uz primat balsamico sirćeta učiniće da uživate i apsolutno zaboravite da ste na dijeti. A ako se i setite, bićete jako ponosni na sebe jer ste svom telu pružili pravo malo nutritivno bogatsvo. Unapred sam srećna za svakog od vas kome će ovi tekstovi biti inspiracija za nove, zdrave, grčke a samo vaše navike.

 

Zelena salata sa rukolom „Italiana“

Sastojci:

1 glavica zelene salate sitno isečena

100g rukole

100g baby spanaća

10 čeri paradajza isečenih na pola

50g oraha

100g tvrdog žutog sira po ukusu isečenog na zalogaje

50g kukuruznih grisina ili sa susamom

Za preliv nam je potrebno:

¼ šolje maslinovog ulja

3 kašike balsamiko ili vinskog sirćeta

1 kašika balsamiko sirupa po ukusu

So

Priprema:

Svaki sastojak ove salate daje posebnu čar a najznačajniji korak u vrlo lakoj pripremi je sve skupa dobro povezati prelivom koji mora da obgrli svaki zeleni listić. Zelenu salatu, rukolu i spanać stavite u jednu veliku posudu. Naravno da uvek možete koristiti i već pripremljenu miksturu zelene salate koja se može naći u frižiderima marketa.

Pravimo preliv. Maslinovo ulje, sirće, balsamiko i so pomešajte viljuškom.

Prelivamo zeleni miks i rukama mešamo dok se povrće ne poveže sa prelivom. Dodajemo sitno iseckane orahe.

Na dno posude u kojoj ćemo servirati salatu ređamo grisine. Presipamo salatu.

Od gore ređamo polovine čeri paradajza i komadiće sira. Za kraj kao čarobnim štapićem pospemo još malo balsamiko sirupa po ukusu. Odmah poslužite! Razmišljaćete da li prvo da gricnete grisine ili da prvo viljuškom bocnete parče sira. Zvaće vas čeri sa balsamikom dok već krcka orah pod zubima. Zaboravićete skroz da ste na dijeti! Uživaćete!

Prijatno!

Salate su sjajan izbor da upotpunite obrok ili ga upotpunosti zamenite. Probajte tradicionalnu Grčku salatu sa Feta sirom ili Zimsku kupus salatu “Pikantiki”.

 

Bogato ukrašena zelena salata sa rukolom, seckanim čeri paradajzom, kockicama belog sira, orasima uz pšenične štapiće sa semenkama, poslužena u plavoj činiji na pletenom podmetaču, na tamnoj tkanini sa ukrasnim motivima.

Archives